RADIONICA KALIGRAFIJE

Pozivamo vas na NOVU radionicu KALIGRAFIJE u Školi crtanja i slikanja Atelier Sellier!
 
Radionica kaligrafije će se održati u NEDJELJU 19.03. u terminu 17:00-19:00h na našoj zapadnoj adresi Trebež 20. Cijena radionice po osobi je 30 eura, i sav materijal za rad je uključen. Radionica je namijenjena odraslima i djeci srednjoškolske dobi. Za sudjelovanje nije potrebno imati prethodno iskustvo, radionica je namijenjena potpunim početnicima, a sav materijal za na radionici je uključen! Radionicu vodi prof. Iva Sabolić mag.art.
 
Na radionici ćemo raditi pismo GOTICA FRACTURA.
 
Gotica je latinično pismo kasnoga srednjeg vijeka. Počelo se razvijati u 11. stoljeću u sjevernoj Francuskoj iz karolinške minuskule, koja već i sama pokazuje izvjesno lomljenje linija pri oblikovanju pojedinih slova. Gotica je najpoznatije pismo koje je dominiralo i nakon izuma tiskarskog stroja i koristilo se sve do polovice 20. stoljeća.
Fraktura (lat. fractura, prijelom) najelegantnija od svih pisama gotice, odlikuje se naglašenim ukrasnim elementima među kojima su obline u malim slovima, s račvastim završecima ascendera te širim duktusom od teksture.
 
Slova ispisujemo ravno rezanim ato perom, a na prvom susretu iznimno je bitno osvijestiti cijeli proces izrade, od količine tuša na peru do pritiska i držanja samog pisala. Pismo je dualno, a na radionici ćemo ispisivati mala ili minuskulna slova. Svaki polaznik na kraju radionice će moći samostalno ispisati željeni citat.
 
Ispisivanje slova pobuđuje kreativnost, razvija finu motoriku i pamćenje, osvještava
pedantnost i strpljivost te ima terapijski učinak. Kaligrafija se može primijeniti u izradi plakata, čestitki, diploma, potvrda i pozivnica te poslužiti kao originalan poklon.
 
Vidimo se na radionici kaligrafije!