Art Master Class Robert Sedlar

Art Master Class - napredna edukacija crtanja i slikanja

Početak iduće edukacije rujan 2024. Upis u tijeku do popunjenja mjesta!

Art Master Class standardizirana je edukacija crtanja i slikanja koncipirana prema nastavi likovnih akademija. Edukacija traje 10 mjeseci (ukupno 156 sati) i podijeljena je na crtački i slikarski dio. Program se sastoji od 39 međusobno povezanih lekcija crtanja i slikanja prema promatranju. Edukacija se odvija jednom tjedno u 4-satnom terminu - NEDJELJA 10:00-14:00h, na adresi Zrinjevac 10.

Zastupljene crtačke tehnike su olovka i ugljen, a slikarske tempera i akrilik i ulje na platnu.

Teme i motivi su klasični akademski:

Čak 60% nastave crta se i slika prema živom modelu.

Program je predviđen za polaznike sa crtačkim i slikarskim predznanjem, no čak i ako ste crtač-početnik možete doći na besplatni ogledni sat kako bi naši edukatori na temelju Vašeg rada procijenili  hoćete li moći pratiti zadatke programa.

Cilj programa je pružiti polazniku iskustvo studijskog slikanja kakvo se prolazi na likovnim akademijama. Program je preporučen svim crtačima bez obzira na Vaše osobno polje interesa u likovnosti. Crtanje i slikanje prema kompoziciji i živom modelu obvezan je korak u karijeri slikara, kipara, grafičara, dizajnera odjeće, ilustratora, animatora, arhitekta te svih ostalih profesija u domeni vizualne kulture.

Crtanje prema promatranju budi našu percepciju i crtačku sigurnost, no također i hrani našu maštu i daje temelj i snagu za slobodno likovno izražavanje u autorskom umjetničkom djelovanju.

Kroz pohađanje edukacije svaki će polaznik stvoriti bogatu mapu studijskih radova koja mu može služiti kao ogledna mapa (portfelj) za prezentaciju stečenih vještina. Završavanjem tečaja polaznik dobiva CERTIFIKAT koji se upisuje u e-radnu knjižicu kao dodatno obrazovanje.

O tehnikama

  • Ugljen se može koristiti kao crtačka, ali i kao slikarska tehnika. Lagano se nanosi i briše što ga čini idealnim za crtanje studija, čija uspješnost ovisi o lakom korigiranju crteža.
  • Olovka je crtačka tehnika čija preciznost i lakoća sjajno komplementiraju tehnici ugljena. Lakoća manipulacije nudi polazniku brzo savladavanje ove tehnike čak i na velikom formatu. Tehnikom olovke vrlo lako možemo izgraditi ne samo grubi nego i detaljni crtež.
  • Tehnika tempere prva je mokra slikarska tehnika koju ćemo istražiti na programu. Ova plemenita tehnika povijesno je starija i od tehnike ulja na platnu te nam nudi vrlo laku metodu postavljanja osnovnih tonova i modeliranja volumena. Razrijeđuje se vodom te je njome moguće slikati i rijetko i gusto, stoga nam služi kao odlična početna točka za razvijanje senzibiliteta za slikarski medij.
  • Akrilik je vrlo suvremena slikarska tehnika. Izumljen je polovicom 20. stoljeća, ali je zbog svoje iznimno kratke faze sušenja (5 do 10 minuta!) brzo postao popularan kao slikarski medij. Jednako  nam dobro može poslužiti za brzo postavljanje osnovnih kolorističkih odnosa, kao i za fino slikanje detalja u slojevima. Također je koristan kao temeljna boja za tehniku ulja na platnu.
  • Ulje je zadnja tehnika kojom ćemo se baviti na tečaju. Zbog svoje iznimno duge faze sušenja (1 do 3 dana minimalno!) ulje je sjajno za polagano slikanje i preciznu manipulaciju boje. Ulje je najbolje za kontinuirani postepeni rad u slojevima, no zbog trosatnog formata tečaja zadatke u ulju slikat ćemo ‘al-prima’ tehnikom, dakle samo u jednom (gustom) sloju.

Art Master Class se održava u Atelieru Sellier CENTAR na adresi Zrinjevac 10, Zagreb

O zadacima

Prvi dio edukacije koristit ćemo se jednostavnim prostornim kompozicijama te gipsanim glavama za vježbanje osnova crtanja i slikanja. Učit ćemo tehnike brzog i skicoznog bilježenja crteža te postepenu konstrukciju – studijsko crtanje.

Drugi, veći dio edukacije posvetit ćemo crtanju i slikanju živih modela. Ljudski lik proučavat ćemo kroz zadatke portreta, polufigure, akta i figure u kompoziciji. Crtat ćemo sjedeće  i stajaće poze te slikati monokromno, u ograničenoj paleti te na kraju i u punoj boji.

Iskustva sa nastave njegovat ćemo i kroz prijedloge zadataka za domaći rad.

156 sati

10 mjeseci

39 lekcija

60% nastave sa živim modelom

25 kompetencija

Mapa radova

Certifikat koji se upisuje u e-radnu knjižicu kao dodatno obrazovanje

Kompetencije, znanja i vještine:

Osnovne vještine klasičnog crtanja
Tehnike linearnog crtanja
Tonsko modeliranje crteža
Konstruiranje portreta, akta i ljudske figure
Linearno i tonsko crtanje ljudske figure
Napredno crtanje portreta
Napredno crtanje figure
Tonsko slikanje
Miješanje boja
Osnove slikanja u boji
Slikanje u boji
Tonsko i kolorističko slikanje ljudske figure
Prepariranje nosioca za sliku (ljepenka)

Termini edukacije:

Vaš edukator:

Cijena edukacije:

Moguće plaćanje kreditnim karticama do 12 rata.

Prijavite se:

Upišite ime i prezime...