Specijalni tečaj grafike Robert Sedlar

SPECIJALNI TEČAJ GRAFIKE - LINOREZ

Grafika (grčki grafein - pisati, urezivati) je grana likovne umjetnosti, a ujedno i općeniti naziv za postupak i rezultat korištenja neke od grafičkih tehnika pri izradi umjetničkog djela. Odnosi se na umnožavanje crteža putem matrice. Budući da se likovni izraz u grafici zasniva na ekspresivnosti linije i kontrastima crne i bijele boje, ovaj naziv u širem smislu obuhvaća i svaki originalni crtež na papiru. Linoleum se prvotno koristio kao podni materijal sredinom 19. stoljeća, a umjetnici u Austriji i Njemačkoj počeli su ga koristiti kao umjetnički medij na prijelazu 20. stoljeća.

U posljednjih stotinjak godina, tehnika linoreza evoluirala je i postala prihvaćena od raznih umjetnika diljem svijeta. Prema podjeli klasičnih tiskovnih postupaka, tehnika linoreza spada u kategoriju visokog tiska. Proces izrade započinje rezanjem određenog formata linoleuma na kojem se izrađuje crtež. Skica se može izraditi i posebno, a potom se prenijeti na linoleum
pomoću indigo i paus papira. Sljedeći korak jest izrezivanje linoleuma nožićima različitih promjera. Nakon rezbarenja slijedi premazivanje matrice grafičkom bojom koja se nanosi gumenim valjcima. Boju je potrebno razvaljati valjkom na staklenoj plohi te je ravnomjernim potezima nanijeti na površinu matrice. Na obojenu matricu pažljivo se polaže papir koji se zaglađuje kružnim pokretima žlice. Otisak se zatim pažljivo odvaja od matrice te se stavlja na sušenje.

Radionica započinje izradom vlastitog crteža na papiru u tehnikama crnog tuša, raznih markera i rapidografa. Drugi dio tečaja uključuje prenošenje crteža na linoleum te uvježbavanje tehničke vještine izrezivanja samog materijala. Nakon precizno izrezbarene matrice slijedi pedantan postupak otiskivanja crteža na papir, tkaninu ili neku drugu ravnu površinu. Svaki grafički otisak nastao iz originalne matrice jest original, a otisci se zatim potpisuju.

Tečaj traje 16 sati, a održava se kroz 1 mjesec (ukupno 4 dolazaka po 4 puna sata). Ovaj tečaj namijenjen je srednjoškolcima i odraslima, a prilagođen je za potpune početnike. Na ovom tečaju je OSIGURAN SAV MATERIJAL ZA RAD!

PRIJAVITE SE!

Ispunjavanjem obrasca prijavljujete se na tečaj. Sve informacije Vam šaljemo na mail nakon što zaprimimo vašu prijavu.

Upišite ime i prezime...

Cijena tečaja grafike:

Termini održavanja:

Facebook