Radionica kineske kaligrafije Atelier Sellier

Radionica kineske kaligrafije

Kineska kaligrafija je umjetnost lijepog pisanja znakova kineskim pismom uz pomoć kineskog kista i tinte po poroznom kineskom rižinom papiru. Sustavni zapisi kineskog pisma su stari oko 3300 godina čija se tradicija tisućama godina prenosi s učitelja na učenika. Na kaligrafiju se u Kini gleda kao na vrhunsku umjetnost. Vjeruje se da kaligrafi, upravo zbog pravilnog držanja, disanja i koncentracije, dožive duboku starost, a njome se svakako postiže i harmonija tijela i uma. Kineska kaligrafija crpi inspiraciju iz veličanstvenog poretka prirode, a sami znakovi su se razvijali iz slika, pokazujući smisao kroz izgled. Potezom se ne želi kopirati prirodni objekt već prikazati život kao što ga priroda "piše" (primjerice, nepravilnim potezima prikazati planinske vrhove ili vijugavost rijeke). Prazni prostor nije zapravo prazan već sadržava nenapisanu ekspresiju neba, zemlje ili vode. On povezuje poteze i u ravnoteži je s njima, daje širinu i svjetlo karakteru. Kaligrafijom dolazi do izražaja umjetnikova aktivnost u mirnoći i akciji, pravilni položaj ruke, kista i tijela, koncentrirani um, uspravno i balansirano držanje tijela. Kaligrafija kombinira pravilne i zakrivljene crte, ritam, liniju i strukturu, izražava se kroz potez u jednom pokretu koji se ne može popravljati te rezultira unikatnim djelom svakog umjetnika kojeg se ne može kopirati. U klasičnoj kaligrafiji postoji 5 glavnih stilova koji su nastali i razvijali se u razdoblju od prije 2000 - 3000 godina, te su očuvani do danas:

  • Pečatno pismo (ZHUANG SHU)
  • Službeno pismo (LI SHU)
  • Travnato pismo (CAO SHU)
  • Pravilno pismo (KAI SHU)
  • Brzo pismo (XING SHU)

Kineska kaligrafija se piše odozgo prema dolje, od desna na lijevo. Njome se može izraziti više znakova (tekst, pjesma), pojam i dobre želje te poslovice. Upravo te jasne i sadržajne poruke čine kaligrafiju medijem kojim se postiže duhovna, artistička i estetična vrijednost koja nudi odgovore na vječna ljudska pitanja.

O edukatorici...

Sonja Jukić, edukatorica radionice kineske kaligrafije živi i radi u Splitu i u Zagrebu. Završila je srednju umjetničku školu u Splitu i 'Foundation course in art and design' u Londonu. Njezini interesi o prirodi i svijetu su našli odgovor u drevnoj Kini i kineskom pogledu na svijet, umjetnost i medicinu. Tijekom zadnjih 12 godina se intenzivno bavi tradicionalnim kineskim duhovnim disciplinama: taijiquan, qigong, zen yoga, kineska kaligrafija, kineski jezik, shiatsu masaža i kraniosakralna terapija. Za mnoge od ovih disciplina je položila stručne tečaje te vodi regularne tečajeve u Splitu. Sve navedene vještine se zasnivaju na istim dinamičkim principima i streme istom cilju – razviti našu vitalnu energiju kroz mir, harmoniju i relaksaciju. Kinesku kaligrafiju usavršava samostalno već 6 godina, a temelje je dobila tromjesečnom podukom u Kini, u dva navrata. Sve radove oslikava na tradicionalni način s autentičnim kineskim kistom i tintom na poroznom kineskom papiru. Od 5 glavnih stilova kineske kaligrafije, za sada prakticira 3 stila: Službeno pismo (LI SHU), Pravilno pismo (KAI SHU) i Brzo pismo (XING SHU). Poruke koje izražava svojim kaligrafijama su tradicionalni pojmovi, dobre želje (dugovječnost, ljubav...) i kineske poslovice.

Cijene radionice / 120 min (2h):

Datum i vrijeme održavanja radionice:

Facebook